امروز : دوشنبه, ۱۳ آذر , ۱۴۰۲
چرا در زمینه نوگرایی و تجدد؛ «آتاتورک» از «رضاشاه» موفق تر بود؟
🔰 کتاب « تجدد آمرانه » شامل مجموعه مقالاتی درباره روند و کیفیت مدرنیسم و مدرنیته در ایران و بویژه دوره حکومت رضا شاه پهلوی است که توسط افرادی مثل محمدعلی همایون کاتوزیان و مَتیو الیوت نوشته شده است. تورج اتابکی و اریک یان زورکر نیز پیشگفتار نسبتا مفصلی بر آن نوشته اند. […]
🔰 کتاب « تجدد آمرانه » شامل مجموعه مقالاتی درباره روند و کیفیت مدرنیسم و مدرنیته در ایران و بویژه دوره حکومت رضا شاه پهلوی است که توسط افرادی مثل محمدعلی همایون کاتوزیان و مَتیو الیوت نوشته شده است. تورج اتابکی و اریک یان زورکر نیز پیشگفتار نسبتا مفصلی بر آن نوشته اند.
🔰 در این کتاب، ابتدا علل گرایش رژیمهای عثمانی و ایران به « تجدد آمرانه» مبتنی بر دولت مقتدر، ملی گرایی رمانتیک در دوران بعد از جنگ جهانی اول، مورد بررسی قرار گرفته است و می خواهد به این پرسش پاسخ دهد که چرا اصلاحات آتاتورک در عثمانی به نتیجه رسید و حکومتی که او پایه گذاری کرده بود، دوام آورد اما ادامه همان اصلاحات در ایران، به شکست انجامید و رژیم رضا شاه سقوط کرد؟
🔷 پاسخ و نتیجه گیری نهایی کتاب این است که :
🔸 در عثمانی هر چند آتاتورک حکومت دموکراتیکی نبود اما به برچیدن و یا بی اعتبار کردن نهادهای سیاسی، مجلس ملی و احزاب نیز مبادرت نکرد و در واقع نخبگان و نهادهایی برای حفظ و استمرار میراث تجدد خواهی او، باقی ماند که تا الان هم ادامه دارد
🔸اما رضاشاه در ایران، بعد از اینکه با حمایت مجلس، تجار، احزاب، روزنامه نگاران و روشنفکران به قدرت رسید به این نیروها پشت کرد و بویژه اینکه احزاب و مجلس را بی خاصیت کرد.
🔸با محو شدن جایگاه این نهادها، به تدریج رضاشاه از خودکامگی به استبداد و خودسری روی آورد و تمام مدافعان تجدد از او فاصله گرفتند و ادامه نوگرایی و تجدد در ایران، هیچ پشتوانه فکری و نهادی نداشت.
🔻متن کامل را در لینک زیر بخوانید
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.